Fråga 2021/22:899 Anlitande av svart arbetskraft inom rotreformen

av Lotta Olsson (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Rottjänster och skatteavdrag är en bra reform för att människor som har råd med det faktiskt anlitar byggföretag för att se om sina hus. Det sänker förhoppningsvis både stressnivån för dem som anlitar företagen och ger vita jobb som annars kanske inte skulle funnits. Så är det tänkt att fungera.

Byggbranschen larmar om att det under det senaste decenniet har uppstått ett ökat fusk och en ökad kriminalitet inom byggmarknaden. En byggkommission som arbetat med frågorna kommer nu med några konkreta förslag för att stävja fusk och kriminalitet.

Svart arbetskraft och personer utan arbetstillstånd får arbete med att utföra rotarbeten. Detta innebär en osund konkurrens och ett utnyttjande av illegal eller svart arbetskraft, vilket kan slå ut de företag som arbetar seriöst i branschen och de arbetstagare som arbetar lagligt. Dessutom missar staten skatteintäkter.

Det är svårt att veta hur uppsåtligt anlitandet av oseriösa företag är, men i dag kommer den som anlitar det oseriösa företaget lindrigt undan med att uppge att man handlat i god tro.

Då det är skatteavdrag som utbetalas vore en lösning vara att detta skatteavdrag för rottjänster inte ska betalas ut om företagen inte varit lagliga.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg​:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att de som anlitar de oseriösa företagen ska bli återbetalningsskyldiga för de skatteavdrag man gjort för svarta jobb?