Fråga 2021/22:893 Gränspolisens möjligheter att fullgöra sitt uppdrag

av Ann-Sofie Alm (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Under 2021 fick 10 124 personer avslag på sin asylansökan och avvek därefter. Polisen har efterlyst dem, och de har gått under jorden och gömt sig. Varje år har detta upprepats sig, och varje år fylls därmed skuggsamhället på.

(2017: 12 235 efterlysta personer. 2018: 12 044 efterlysta personer. 2019: 11 818 efterlysta personer. 2020: 11 302 efterlysta personer.)

Det visar på oerhörda och långvariga brister i regeringens migrationspolitik och en återvändandeprocess som inte fungerar tillfredställande. Det visar på en stor och akut brist på fler förvarsplatser. Och det visar ett behov av en större och mer effektiv gränspolis med större befogenheter och samverkansmöjligheter.

Ett skuggsamhälle av den här digniteten är skadlig på många sätt. En nationell folkräkning är ett bra första verktyg för att återfå kontrollen, men det behövs mer insatser genom hela processen för att dessa människor inte ska hamna i skuggsamhället.

I dag kan varken Migrationsverket eller polisen säga hur många människor det faktiskt rör sig om. Siffrorna ovan visar endast det antal människor som blivit efterlysta. Människor i skuggsamhället rör sig snabbt över gränserna, och gränspolisen säger sig inte kunna ha kontroll över hur många de är eller var de befinner sig.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att gränspolisen ska få de resurser och de befogenheter som de behöver för att kunna fullgöra sitt uppdrag?