Fråga 2021/22:889 Behovet av att återinföra den tillfälliga stämmolagen

av Clara Aranda (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Lagen om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor infördes med anledning av coronapandemin. Lagen syftade till att underlätta genomförandet av stämmor genom att tillåta aktiebolag och ekonomiska föreningar att utföra sina stämmor utan krav på fysiskt deltagande. Den tillfälliga stämmolagen började gälla våren 2020 och upphörde att gälla vid årsskiftet, eftersom regeringens bedömning var att smittläget inte ansågs vara tillräckligt allvarligt för att förlänga reglerna.

Trots en ökad smittspridning och återinförda restriktioner ser regeringen fortsatt inget behov av att möjliggöra att bolags- och föreningsstämmor ska kunna hållas utan fysiska möten. I en begäran till Justitiedepartementet har Svenskt Näringsliv lyft vikten av att snabbt kunna återinföra reglerna om smittspridningen tar fart igen.

Då vi enligt Folkhälsomyndigheten numera befinner oss i en situation där smittspridningen ökar kraftigt, och där läget inom hälso- och sjukvården anses vara mycket ansträngt, är det således ytterst angeläget att tillämpa träffsäkra smittskyddsåtgärder. Vi kan samtidigt konstatera att allvarlig sjukdom ökar kraftigt bland ovaccinerade och att vaccinerade har ett sämre skydd mot infektion med anledning av den senaste omikronvarianten som dominerar i Sverige. Att återinföra den tillfälliga stämmolagen bör därmed snarast övervägas som åtgärd för att bolag och föreningar fortsatt ska kunna genomföra sina stämmor på ett säkert sätt under rådande omständigheter med hög smittspridning.

Med anledning av ovanstående önskar jag ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att verka för att återinföra den tillfälliga stämmolagen med anledning av den kraftigt ökade smittspridningen?