Fråga 2021/22:887 Åtgärder mot överskuldsättning

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Max Elger (S)

 

Kronofogdemyndigheten rapporterade nyligen att skuldsumman för personer som har skulder hos Kronofogden är större än någonsin och ökar snabbt. Vid årsskiftet uppnåddes en ny rekordnivå på 94 miljarder kronor. Ökningen är 7 miljarder sedan föregående år – 20 miljoner om dagen. Ökningen beror till stor del på att allt fler skulder på högre belopp blir aktuella. Medianskulden vid årsskiftet var strax över 65 000 kronor.

Personer med skulder blir alltså i allt högre grad skyldiga större summor pengar. Det är svårare att klara att återbetala större summor samt svårare ju längre tid man lever med skulder; det blir en ond cirkel som är svår att ta sig ur. Skuldsättningen, ökningen av summan på skulder och svårigheterna att ta sig ur spiralen är negativt för de skuldsatta, för samhället och för borgenärerna.

Myndigheter som Finansinspektionen och Konsumentverket har sedan lång tid tillbaka lagt fram förslag till åtgärder, bland annat att undersöka hur ett nationellt skuldregister kan införas. Sverigedemokraterna har också sedan tidigare föreslagit en rad nödvändiga åtgärder och driver ett politiskt program med 20 punkter mot överskuldsättning. Efter påtryckningar tillsatte regeringen i november 2021 en utredning som på bredden ska granska marknaden för konsumentkrediter och föreslå åtgärder för att motverka överskuldsättning.

Med tanke på de ökande problemen, att flera instanser sedan lång tid tillbaka föreslagit nödvändiga åtgärder och att det finns underlag för detta, tar det alltför lång tid för regeringen att agera i frågan. Verksamma åtgärder behövs.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Max Elger:

 

Kommer statsrådet att snarast sätta in verksamma åtgärder och skynda på utredningen mot överskuldsättning?