Fråga 2021/22:88 Fredat fiske på strömming i Bottenhavet

av Elin Segerlind (V)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Lokala kustfiskare, genom producentorganisationen Kustfiskarna Bottenhavet, har ställt krav på fredningsområde för att rädda strömmingen i södra Bottenhavet. Nu ställer sig de fyra länsstyrelserna längs Norrlandskusten bakom deras krav och har skickat in en skrivelse till Näringsdepartementet. Vad de kräver är ett akut inrättat fredningsområde för strömmingen i Bottenhavet.

Det som fiskarna och länsstyrelsen nu gemensamt föreslår är ett fredningsområde för strömming i ett viktigt övervintringsområde där strömmingen samlas, under tidsperioden 1 januari–31 mars 2022.

Bakgrunden är att strömmingen i Bottenhavet likväl som i Bottenviken i dag utsätts för alltför stora uttag av det storskaliga trålfisket. De småskaliga kustfiskarna har återkommande vittnat om att det blir allt mindre fångster, och tidigare i år hade vi nyheter om hur surströmmingsproducenterna inte hade tillräckligt med strömming för sin beredning.

Forskningen visar också att andelen stor strömming minskar på grund av ett hårt fisketryck. Strömmingen är motorn i Östersjöns ekosystem, och en förlust av ett livskraftigt strömmingsbestånd skulle få förödande konsekvenser.

Att skydda strömmingen genom ett fredat område i Bottenhavet är viktigt och visar på betydelsen av åtgärder som skapar återhämtning för bestånden för att på lång sikt kunna säkerställa ett livskraftigt bestånd i Östersjön.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att skydda strömmingsbestånden i Östersjön genom att införa ett fredningsområde i södra Bottenhavet?