Fråga 2021/22:879 AP-fondernas placeringar

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Max Elger (S)

 

I många år har svenska regeringsföreträdare återkommande talat om Sverige som en humanitär stormakt. Anledningen till detta har återkommande varit det höga biståndet, samt att man länge fört en ultraliberal migrationspolitik som syftat till en urholkad asylrätt där de starka som lyckas ta sig till Sverige, ofta genom farliga vägar, får stanna – så länge man inte följt de regler som Sverige och andra länder stipulerat genom exempelvis Dublinförordningen.

Det talas oerhört lite om hur AP-fonderna används, vilket bland annat tidningen Arbetet rapporterat om. De fyra första AP-fonderna ska enligt svensk lag ”förvalta fondmedlen på ett föredömligt sätt genom ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande”. Det finns även texter som fonderna ska förhålla sig till om att respektera internationella konventioner, som FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och konvention om medborgerliga och politiska rättigheter.

Trots dessa fina ord ser vi hur pengar lånats ut till blodtörstiga diktaturer och investeringar i företag som misstänks för att använda sig av slavarbete. De statliga AP-fonderna har exempelvis sammanlagt nästan 1,5 miljarder kronor investerade i teknikföretag som misstänks använda sig av tvångsarbete i Kina, enligt en granskning av Arbetet Globals som i detta fall enbart granskat teknikföretag.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Max Elger:

 

Hur ser statsrådet på AP-fondernas hantering av pensionspengarna, mot bakgrund av det som anförts i frågan, och avser statsrådet att verka för att pensionspengar i fortsättningen inte blir investerade i exempelvis kinesiska företag som misstänks för att använda sig av tvångsarbete?