Fråga 2021/22:876 Åtgärder för fler trygghetskameror

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den 18 januari återkopplade statsrådet Morgan Johansson (S) på min fråga (2021/22:703) om nedtagna trygghetskameror i utsatta områden. Som exempel nämnde jag Fisksätra, som nyligen klassats som utsatt, i min hemkommun Nacka där de uppskattade kamerorna togs ned bara ett halvår efter att de sattes upp. I svaret från Johansson framgår det inte med ett enda ord vad regeringen har gjort i syfte att förhindra att uppskattade kameror monteras ned eller om statsrådet avser att verka för att förhindra detta mot bakgrund av de uppgifter som framkommit om nedtagna kameror (i bland annat tidningen Mitt i Nacka).

Den fråga som statsrådet Johansson tycks ducka är aktuell för flera områden, varför det är anmärkningsvärt att vederbörande inte agerar när han själv säger sig värna denna tekniska möjlighet. Strax efter att man med mycket gott resultat satte upp kameror i Fisksätra kunde Nackas närpolischef Karin Berggren i februari 2021 meddela att man även skulle sätta upp kameror i Orminge. Området hade då precis skakats av en brutal knivattack mot en man som borstat snö från sin bil och därefter att Folkets Hus brändes ned. Till tidningen Mitt i Nacka sa kommunpolisen Sofie Ordell att detta var ett komplement till poliserna på fältet som kunde följa platsen i realtid via såväl sina kontor som sina mobiltelefoner.

Kallduschen kom i juni 2021, när vi fick höra att kamerorna i Orminge skulle dröja, och ytterligare några månader senare visade det sig att det inte skulle bli några kameror över huvud taget. Om statsrådet Morgan Johansson på allvar menade att man förstått den positiva innebörden av dessa trygghetskameror borde inte det ha kunnat ske, men regeringen har helt enkelt inte prioriterat detta.

Invånarna i berörda områden förtjänar ett ärligt svar om hur det kan ske.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit i syfte att förhindra att uppskattade trygghetskameror tas ned, och hur kan ministern förklara att åtgärder från regeringen inte har vidtagits när så har skett?