Fråga 2021/22:873 Barnperspektiv vid vårdnadstvister

av Malin Danielsson (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att barnperspektivet åsidosätts vid tvister om vårdnad, umgänge och boende. Uppgifter om våld och andra övergrepp vägs inte in i domstolarnas beslut om vårdnad, och det saknas ett enhetligt sätt att hantera riskbedömningar.

Våld och övergrepp är tyvärr vanligt förekommande. I de 814 fall som har granskats av myndigheten förekom det uppgifter om våld och övergrepp i 64 procent av fallen. I 60 procent av fallen har domstolen gått på den överenskommelse som finns mellan föräldrarna trots att det går att anta att maktförhållande mellan föräldrarna, på grund av våldet, inte är jämställda. Detta kan leda till att barn tvingas till umgänge med en våldsam förälder.

Granskningen visar också att det är vanligt att våld och övergrepp skrivs om till ”samarbetssvårigheter” eller ”konflikter” i domstolarnas handlingar.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Tänker ministern ta några initiativ för att säkerställa att ett barnperspektiv genomsyrar tvister som rör umgänge, vårdnad och boende samt för att säkerställa att domstolarna har tillgång till tillförlitliga metoder för riskbedömningar i dessa fall?