Fråga 2021/22:870 Utländsk finansiering av verksamheter i Sverige

av Robert Hannah (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Det pågår en debatt i Sverige om lämpligheten i att fotbolls-VM ska hållas i Qatar i år. Korruption, brist på mänskliga rättigheter och extrema arbetsförhållanden för gästarbetare har uppmärksammats. Men Qatars extrema ideologi tillämpas inte bara i Qatar – utan även i Sverige. I dag köper sig extrema och penningstarka regimer makt i Sverige. Bland annat Saudiarabien, Iran, Qatar och Turkiet finansierar moskébyggen och ställer motkrav på att ta kontroll över verksamheten där.

Det behövs ett bättre arbete i Sverige för att öka transparensen. Flera andra europeiska länder har numera krav på öppen redovisning av inkomna bidrag till religiösa samfund och även öppenhet om vem som givit en gåva över en viss summa. Politiska partier måste redovisa finansiering över vissa belopp. Myndigheten för statens stöd till trossamfund ställer i sina allmänna regler upp ett antal villkor för utbetalning av bidrag, bland annat att bidra till att upprätthålla och stärka samhällets grundläggande värderingar och att verksamheten i huvudsak ska finansieras av personer bosatta i Sverige.

Liberalerna menar att reglerna behöver tydliggöras för att motverka finansiering från länder som är odemokratiska eller stöder extremism. EU:s inrikesministrar gjorde så sent som i november 2020 ett uttalande om att den oönskade utländska finansieringen från nationella civila och religiösa organisationer genom icke-transparent finansiering bör begränsas.

Regeringen bör därför, motsvarande vad flera andra europeiska länder har gjort, lägga fram lagstiftning som hindrar icke-demokratiska stater och organisationer med nära koppling till icke-demokratiska stater från att finansiera verksamheter i Sverige. En sådan lagstiftning behöver föregås av en noggrann analys av lagarna i andra liberala rättsstater samt förhållandet till grundlagen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Är ministern och regeringen beredda att utreda lagstiftning för att hindra icke-demokratiska stater att finansiera verksamheter i Sverige?