Fråga 2021/22:87 Könsseparata badtider

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Könsseparata badtider på badhus och simhallar har varit en omstridd fråga de senaste åren, där inte minst olika kommuners inställningar har skilt sig åt. I vissa kommuner har riktlinjer förtydligats och rutiner skärpts för att förhindra förekomsten av könsseparata badtider. I andra kommuner har förhållningssättet varit det motsatta.

Som liberal är det mig främmande att bidra till att upprätthålla de förlegade och diskriminerande strukturer som ligger bakom tankar om separata badtider för män och kvinnor. Det är min fasta övertygelse att offentliga medel inte ska finansiera en ordning där jämställdheten sätts på paus och jämställdhetspolitiken kastas tillbaka flera sekler i utveckling.

Dessvärre är det inte en övertygelse som delas av alla. I flera S-styrda kommuner där Miljöpartiet medverkar i styret har det återkommande visat sig att MP aktivt gått ut och försvarat könsseparata badtider.

I grunden handlar debatten om separata badtider inte enbart om tillgång till badtider utan ur ett bredare perspektiv om synen på jämställdhet mellan könen. Ska de förlegade och diskriminerande strukturer som ligger bakom tankar om könsseparata badtider tillåtas få fäste och legitimitet även i Sverige? Liberalernas svar på den frågan är glasklart: Vi kommer aldrig att acceptera könsseparata badtider och de förtryckande synsätt som ligger bakom krav på dessa. 

Mot bakgrund av att just Miljöpartiets lokala företrädare återkommande har tagit strid för könsseparata badtider är min fråga till statsrådet Märta Stenevi:

 

Hur ser statsrådet på könsseparata badtider, och avser statsrådet vidta åtgärder för att motverka att könsseparata badtider får legitimitet Sverige?​