Fråga 2021/22:865 Skadestånd till dömda gärningsmän

av Angelica Lundberg (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Uppdrag granskning har i ett program granskat fallet med en våldtäktsdömd man som sommaren 2021 tilldelades 840 000 kronor i skadestånd för att ha suttit frihetsberövad längre tid än straffet för de grova brott han dömdes för utgjorde.

Förutom de mycket allvarliga uppgifter som framkommer i granskningen som innebär att mannen med största sannolikhet var över 18 år när brotten begicks, men ändå dömdes som 16-åring, framkommer även andra graverande uppgifter. I programmet berättar att justitiekanslern att hon gjort sin bedömning av skadeståndets storlek baserat inte bara på den tid som frihetsberövandet överstigit domen, utan även med beaktande av den tid som gärningsmannen suttit inlåst på korrekta grunder. Mannens skadestånd börjar därför beräknas på en högre nivå än vad det hade gjort om mannen i stället friats för brotten. Han får alltså mer betalt nu än om han varit oskyldig.

Vid bedömningen beaktas även hur allvarligt det brott som föranlett det felaktiga frihetsberövandet är. Detta ska beaktas om den misstänkte friats för det brott som han eller hon suttit frihetsberövad för, men blir helt osakligt då gärningsmannen, som i det här fallet, alltjämt är dömd för det brott som föranlett frihetsberövandet. Den här ordningen är helt orimlig och bör således inte praktiseras. Bedömningen har inte heller stöd i lagen, och justitiekanslern har därmed handlat på eget bevåg i den här frågan.

Förutom problemen med åldersbedömningar är det ett synnerligen allvarligt problem att justitiekanslern beviljar skadestånd till dömda gärningsmän som är högre än vad som tilldelas någon som i stället frikänts från ett brott, även om det gäller lika lång inlåsningstid.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka generella åtgärder avser ministern att vidta med anledning av justitiekanslerns beslut gällande skadeståndet på 840 000 kronor som tilldömts en man dömd för våldtäkt?