av Jens Holm (V)
till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
Mer gods måste flyttas över från väg till järnväg om Sverige ska klara målet om att minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent till senast 2030. En solid och välfungerande statlig godsoperatör är en viktig komponent i detta. Green Cargo är svenska statens järnvägsoperatör för godstransporter, och de spelar en mycket viktig roll i omställningen av transportsektorn. Över 95 procent av Green Cargos transportarbete sker med eldrivna tåg där klimatpåverkan är minimal. Varje dygn kör Green Cargo 400 godståg i Sverige, vilket ersätter 9 000 dagliga lastbilstransporter i vägnätet.
Järnvägsbranschen har drabbats hårt av pandemin, och Green Cargo är inget undantag. Företaget har under en tid varit i behov av kapitaltillskott för att kunna göra nödvändiga investeringar och säkra den långsiktiga finansiella stabiliteten. Därför var det mycket glädjande att regeringen i september 2020 utlovade ett ekonomiskt stöd på 1,4 miljarder kronor. Så agerar en ansvarsfull ägare. Hade Green Cargo haft ansvarsfulla privata ägare hade de garanterat gjort likadant.
Nu har vi emellertid nåtts av beskedet att EU motsätter sig stödet till Green Cargo. EU hänvisar till EU:s förbud mot statligt stöd. Detta trots att EU under pandemin har utfärdat lagstiftning med det uttalade syftet att lätta på statsstödsreglerna under coronakrisen.
Det utlovade kapitaltillskottet var mycket viktigt för Green Cargos verksamhet. Om inte regeringen agerar försvåras klimatomställningen av Sveriges godstransporter, och Green Cargo riskerar många år till av svår finansiell situation.
Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:
Avser regeringen att överklaga EU-kommissionens beslut, och hur ytterligare avser regeringen att agera för att säkra Green Cargos långsiktiga finansiella stabilitet och överflytten av gods från väg till järnväg?