Fråga 2021/22:852 Sveriges skatteavtal

av David Lång (SD)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Riksrevisionen konstaterade i sin rapport Sveriges skatteavtal med andra länder – effekterna av regeringens arbete (RiR 2010:24) att svenska regeringar under mer än ett decennium försummat sitt arbete med att hålla Sveriges bilaterala skatteavtal uppdaterade. År 2014 konstaterade Svenskt Näringsliv att ingenting blivit bättre – snarare tvärtom.

De bilaterala skatteavtalen syftar till att lindra effekterna av internationell dubbelbeskattning för att skapa goda konkurrensförhållanden för exportindustrin, för att uppmuntra investeringar mellan stater och för att förhindra skatteflykt. Det är således av stor vikt, inte minst för exportindustrin, att Sveriges nät av bilaterala skatteavtal är väl uppdaterat och att vi inte fortsätter halka efter på området. Det kan räcka med att ett annat land gjort förändringar i sin egen skattelagstiftning för att ett redan existerande avtal med Sverige ska bli obsolet.

Då denna fråga ställdes år 2015 till dåvarande finansminister Magdalena Andersson blev svaret att regeringen under en tid varit upptagen med informationsutbytesavtal men att arbetet med skatteavtal åter börjat ta fart. Regeringen har dock inte sett någon anledning att årligen redovisa detta arbete.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg :

 

Har Sveriges regering kommit i kapp i detta viktiga arbete; det vill säga är problemet löst, och om inte, vad avser regeringen att göra för att vi åter ska komma i kapp i dessa avseenden?