Fråga 2021/22:851 Stödpaket till kultur- och evenemangsbranschen

av Angelika Bengtsson (SD)

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Med två dagars varsel presenterade regeringen återigen en nedstängning av kulturbranschen. Det infördes långtgående restriktioner, där en meters avstånd måste hållas, med ett maxtak om 500 i publik (som senare reviderades till 500 per sektion) med mera. Trots att det gått två veckor har inga stödpaket presenterats som ersätter de stora förluster som drabbar arrangörer och utövare.

När jag pratar med branschföreträdare förutspår de samma förlust som 2021. Det vill säga: Branschen blöder och regeringen gör inget för att stoppa det. Under 2021 presenterade den dåvarande regeringen ett antal olika stödpaket om flera miljarder till branschen. Det är nödvändigt att regeringen presenterar stödpaket och åtgärder i anslutning till att nya restriktioner införs. Det verkar tyvärr den nya kulturministern inte förstått än.

Hela branschen har ett akut behov av stöd för att inte gå under. Likt andra branscher som lider av pandemins effekter ser den att personal flyr kultur- och evenemangsbranschen eftersom framtiden är osäker. Ska morgondagens teatrar leva vidare måste det finns personal kvar såväl bakom som på scenen efter pandemin.

Med anledning av detta vill jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

När kommer ministern att presentera tillräckliga stödpaket till kultur- och evenemangsbranschen med anledning av de senast införda restriktionerna?