Fråga 2021/22:850 Svenska drivmedelspriser

av Eric Westroth (SD)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Sverige är ett stort och glesbefolkat land. Vi är det tredje största landet i EU, samtidigt som vi är Europas näst mest glesbefolkade land.

Denna kombinationen gör att väldigt många i Sverige, främst de som bor i glesbygd och på landsbygd, är beroende av bilen för att klara av sitt vardagspussel, såväl med att resa till och från arbetet, besöka släktningar som att skjutsa barn till förskola och diverse fritidsaktiviteter.

Då skatten på drivmedel höjs varje år och då efterfrågan på drivmedel har ökat efter pandemin, samtidigt som de svenska kraven på reduktionsplikt med inblandning av biodrivmedel i bränslet, ligger de svenska drivmedelspriserna just nu på en nivå som är bland världens högsta. Enligt sidan www.globalpetrolprices.com har Sverige nu världens högsta dieselpris och bland de högsta bensinpriserna.

Kombinationen av ett glesbefolkat land och så höga bränslepriser gör att svenska hushåll på landsbygden får lägga en oproportionerligt hög andel av sin disponibla inkomst på fordonsbränsle.

Det är fullt förståeligt att finansministern ej kan påverka världsmarknadspriset på fordonsbränslet, men då priset på fordonsbränsle i Sverige till stor del består av skatter har politiska beslut en stor inverkan på bränslepriserna.

Såväl tidigare statsministern samt infrastrukturministern har tidigare öppnat för att kompensera boende i gles- och landsbygd om de stigande drivmedelspriserna håller i sig varaktigt.

Efter budgetreservationen från M, KD och SD fann majoritet i kammaren ska nu bränsleskatten justeras, så att drivmedel blir 50 öre billigare vid pump. Men drivmedelspriset kommer trots detta att fortsatt att ligga på en hög nivå och vara en hög andel av hushållens kostnader, primärt på landsbygden.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg​​:

 

Har statsrådet och regeringen för avsikt att ta några initiativ för att kompensera lands- och glesbygdsboende för de höga drivmedelspriserna?