Fråga 2021/22:848 Momsbefriade YH-utbildningar

av Anne Oskarsson (SD)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

YH-utbildningar är momsbefriade, och lärarna har fram till nu fakturerat sina arvoden utan moms. Det är viktigt att lärarna som undervisar på YH-utbildningar är förankrade i industrin. Detta också för att de som utbildas ska få insyn i hur det går till i verkligheten. De kan också lättare få praktik på det sättet.

Men i och med en ny dom har nu Skatteverket kommit med nya direktiv som säger att lärare på YH-utbildningar ska fakturera med 25 procent moms.

Då YH-utbildningar är momsbefriade har de som anordnar utbildningen inte rätt att dra av moms på kostnader. Den nya momsen från lärarna blir en direkt kostnad, som ökar den största utgiftsposten med 25 procent. Enligt utbildarna är detta inte hållbart då kostnaden inte finns med i beräkningen av nivån på statsbidraget som de erhåller.

Utbildarnas förslag till lösning:

Om YH-utbildningar kan få rätt att dra av den moms våra lärare fakturerar till oss (så att den alltså inte hamnar som en kostnad för oss) är problemet löst. Det är viktigt att yrkesutbildningarna kan fortsätta att genomföras med lärare från näringslivet. Eleverna behöver få direkt kunskap från näringslivet och för att de lättare ska kunna få en praktikplats.

Med anledning av detta vill jag fråga till finansminister Mikael Damberg:

 

Avser ministern vidta åtgärder enligt vad som beskrivs ovan eller ser ministern andra lösningar på situationen?​