Fråga 2021/22:841 Felaktiga folkbokföringar

av Eric Westroth (SD)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Skatteverket har tidigare gjort en bedömning att cirka 200 000 personer är felaktigt folkbokförda i Sverige. Anledningarna till detta kan enligt Skatteverket vara studenter som inte skriver sig på sin studieort utan fortsätter att vara skrivna hemma hos sina föräldrar. Det kan också vara så att man mot betalning erbjuder främmande personer att skriva sig på en adress i syfte att få ut medel ur välfärdssystemet som man annars inte har rätt till.

Ett annat fenomen som uppmärksammats är personer som bryter sig in i en sommarstuga för att ockupera denna samt även folkbokföra sig i densamma. I detta läge har fastighetsägaren begränsade möjligheter att avhysa dessa, och det är en komplicerad och långsam process att komma till rätta med tilltaget.

Vi har också kunnat läsa om hur personer upptäcker att någon för denne helt okänd person har låtit folkbokföra sig på deras adress. Det kan vara först när det börja komma exempelvis räkningar och brev från Kronofogdemyndigheten som den rättmätige bostadsinnehavaren uppdagar att det finns fler personer som otillåtet har folkbokfört sig på dennes bostadsadress.

Uppdagas detta ska en anmälan upprättas till Skatteverket, som då ska påbörja en utredning huruvida folkbokföringsadressen är rätt eller inte. Då Skatteverket redan har bristande resurser kan en sådan utredning vara en långdragen process, samtidigt som det innebär en psykisk påfrestning och en känsla av hjälplöshet hos den rättmätige bostadsinnehavaren att ha någon okänd folkbokförd hos sig.

Det är visserligen sedan juli 2018 olagligt att vara folkbokförd på en adress man inte bor på, men detta brott har låg prioritet och avskräcker sällan personer som har för avsikt att begå detta brott.

Med anledning av ovan anförda vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Har ministern för avsikt att göra något för att dels förenkla för de som fått någon okänd folkbokförd på deras adress, och har ministern för avsikt att försvåra tilltaget att folkbokföra sig på en adress utan någon form av medgivande från befintlig bostadsinnehavare eller fastighetsägare?