Fråga 2021/22:839 Lynetteholmen

av Niels Paarup-Petersen (C)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Påbörjandet av bygget av den konstgjorda halvön Lynetteholmen i vattnen utanför Köpenhamn har med rätta skapat många frågor och inte minst en del oro bland skåningar samt bland marinbiologer och andra experter.

Danska folketinget har godkänt byggnationen av Lynetteholmen trots att konsekvensbeskrivningar för byggnationen inte är verifierade.

Det är självklart att Köpenhamn ska kunna utvecklas. Men det bör inte vara självklart att döda några av de viktigaste havsområdena i Öresund. Inte heller är det självklart att dumpa giftigt slam med kvicksilver, bly och PAH i Öresund. Slam som skulle fylla ett område lika stort som en fotbollsplan till 2 000 meters höjd. Att dessutom göra det utan att ha koll på konsekvenserna för vattnet i Öresund, skånska strandmiljöer och naturskyddsområdet kring Falsterbohalvön är på inget sätt rimligt.

Bygget kommer med stor sannolikhet att påverka och förändra strömmarna och kommer att totalt förstöra stora grunda havsområden. Minskad syresättning och salthalt till Östersjön kommer att innebära stora problem för den lilla spillra av torsk som fortfarande finns och riskerar de framgångar som lett Öresund från att ha varit i stort sett dött till att vara det enda havsområdet i EU där det faktiskt finns hållbara bestånd av fisk och världens bästa ålgräsängar. Ett havsområde som vi från Centerpartiet gärna ser som ett gemensamt dansk-svenskt biosfärområde.

Statsrådet har tidigare uttalat följande: ”Samrådet mellan svenska och danska myndigheter fortsätter rörande projektets miljöeffekter och hur kontrollen av dessa bör ske. Just nu handlar samrådet bland annat om miljöövervakningen av dumpningen av muddermassor i Köge bukt där svenska myndigheter fortfarande har synpunkter. Vidare är tredjepartsgranskningen rörande strömningsförhållandena i Öresund, som har efterfrågats från svensk sida, nu i sitt slutskede och förväntas presenteras under början av 2022. Jag kommer att fortsätta följa frågan.”

Länsstyrelsen i Skåne är mycket kritisk och det gäller även Marint Kunskapscenter/naturum Öresund. Men från regeringens sida förefaller man att nöja sig med att följa frågan. Att följa frågan räcker inte när stora värden i svenska vatten och kustområden hotas.

Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Kommer ministern att agera så att den danska regeringen garanterar att vatten- och kustområden på svenskt territorium inte påverkas negativt av byggnationen av Lynetteholmen?