Fråga 2021/22:835 Skattefinansierade festivaler i andra EU-länder

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

I en överläggning mellan bostadsministern och civilutskottet framkom att ambitionen med EU-kommissionens initiativ Ett nytt europeiskt Bauhaus är att skapa vackra, hållbara och inkluderande platser, produkter och levnadsätt. Detta ska ske genom att skapa en gemensam ”ram”, genom inrättandet av ett Bauhauslaboratorium, en tankesmedja samt ett årligt evenemang – i år en Bauhausfestival i Bryssel.

Varje år som projektet pågår ska också ett Bauhauspris utlysas av kommissionen. Moderaterna ser gärna att EU främjar ett ökat bostadsbyggande. Vi anser dock att EU främst bör arbeta med att harmonisera regelverken som i dag omfattar bostadsbyggandet för att på så vis få en mer effektiv inre marknad som i sin tur möjliggör ett ökat bostadsbyggande.

Moderaterna ser gärna att EU främjar ett mer hållbart bostadsbyggande. Vi anser dock att EU främst bör arbeta med marknadsbaserade styrmedel för ökad hållbarhet, såsom handel med utsläppsrätter.  Regeringen skriver i sitt överläggnings-pm bland annat att Sverige välkomnar en bred EU-gemensam satsning som betonar gestaltningsfrågornas betydelse och ger medlemsstaterna såväl gemensamma målsättningar som konkreta verktyg för att uppnå dessa. Moderaterna är av avvikande mening. Vi anser att gestaltningen av Sveriges bostäder och stadsmiljöer är en nationell angelägenhet och inte en fråga för EU. 

Moderaterna anser också att det är av yttersta vikt att de projekt som EU initierar omfattar åtgärder och aktiviteter som på ett kostnadseffektivt sätt uppnår de mål som satts upp. Med anledning av det ifrågasätter Moderaterna om inrättandet av en tankesmedja, en festival i Bryssel och ett Bauhauspris är ett effektivt användande av svenska skattemedel.

Svenska skattepengar bör gå till kostnadseffektiva lösningar på EU:s gränsöverskridande problem och inte till festivaler i andra EU-länder. Det är därför beklagligt att regeringen inte motsatt sig den Bauhausfestival som på Europakommissionens initiativ planeras i Bryssel i år.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Vilken analys ligger till grund för att statsrådet kommit fram till att svenska skattebetalare och svenska kommuner gynnas av att EU-kommissionen arrangerar en skattefinansierad festival i Bryssel, enligt ovan?