Fråga 2021/22:833 Folkmordet i Osmanska riket 1915 i skolans kurs- och läroplaner

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Liberalerna har länge uppmärksammat folkmordet 1915 under Osmanska riket som drabbade armenier, assyrier/syrianer, kaldéer och pontiska greker. Grupper som blev systematiskt förföljda och massakrerade. Riksdagen beslutade också 2010 att erkänna folkmordet, dessvärre har inte den socialdemokratiska regeringen ännu fullföljt detta erkännande officiellt trots utfästelser som partiet gjorde inför valet 2014.

Historia är viktigt, både den svenska och den historia som många invandrare som bott i Sverige under decennier har med sig. Frågan om folkmordet engagerar självklart många födda i Sverige eller födda utomlands som är ättlingar till drabbade kristna under folkmordet.

Det är viktigt att inte glömma, och en del i vårt arbete för att upplysa kommande generationer är utbildningen. Skolans kurs- och läroplaner fyller här en central roll och lyfter viktiga moment som skolan ska förmedla och diskutera inom ramen för undervisningen.

Kursplanerna innehåller vissa delar om folkmord med fokus på Förintelsen och Gulag, men vi menar att detta behöver kompletteras.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Avser statsrådet att ta initiativ för att kurs-och läroplanerna i skolan ska innehålla tydliga moment om folkmordet under Osmanska riket som drabbade kristna minoriteter?