Fråga 2021/22:828 Minskade vårdköer

av Johnny Skalin (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige har för närvarande lägst antal vårdplatser i hela EU. Det innebär att vårdpersonalen, även högt utbildade läkare, tvingas använda arbetstid till att inte bara bortprioritera patienter utan även till att leta sjukvårdsplatser inom sjukhusens olika avdelningar.

På vissa sjukhus är läkarbrist ett problem medan det på andra sjukhus saknas sjuksköterskor. När sjukhusen saknar balans mellan olika yrkesgrupper påverkas vårdens effektivitet, och vården blir dyrare. Men det kan även innebära att vården i sig blir mindre effektiv och att vårdpersonalen får tuffare arbetspass.

Under rådande pandemi skjuts på detta planerade operationer upp. Med rådande struktur är vårdköerna dessutom ojämnt fördelade över riket. Det torde därmed med fog kunna hävdas att sjukvården behöver få ett högre politiskt fokus samt att en hållbar idé för hur vårdens effektivitet ska förbättras behöver presenteras.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur planerar regeringen att finansiera och strukturera upp ett framtida vårdsystem med hög effektivitet, hög kvalitet och korta vårdköer med rimliga arbetsvillkor för personalen?