Fråga 2021/22:824 Registerforskning

av Betty Malmberg (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Sedan många år har forskare uttryckt önskemål om att få ökad tillgång till registerdata. Politiken har hörsammat detta och har i de tre senaste forskningspropositionerna framhållit vikten av att öka den registerbaserade forskningen och användandet av de svenska registren. Detta naturligtvis utan att ge avkall på viktiga frågor såsom integritet, transparens och sekretess.

Under de senaste åren har också flera uppdrag som har beröring med frågan getts. Bland annat har Vetenskapsrådet fått i uppdrag att ansvara för en portal för att förenkla forskares tillgänglighet och användning av registeruppgifter.

Riksrevisionen genomförde för några år sedan en granskning av tillgängligheten till SCB:s registerdata (RiR 2017:14). Riksrevisionens rapport lämnade emellertid en del övrigt att önska, och i sitt svar på rapporten framhöll regeringen att den kunde tänka sig ytterligare åtgärder för att förbättra tillgängligheten till registerdata, men först efter det att SCB och Vetenskapsrådet hade genomfört de uppdrag som tidigare utdelats och att desamma hade utvärderats.

För att få bättre kunskap om situationen vore det därför angeläget att nu följa upp och utvärdera resultatet av de åtgärder som vidtagits och fastställa huruvida forskarvärlden ser behov av ytterligare åtgärder.  Registerdata är en strategisk resurs som bör komma till maximal användning för medborgarnas bästa. 

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Är ministern beredd att utvärdera om det finns ytterligare åtgärder som bör vidtas för att öka forskarsamhällets användning av och tillgänglighet till registerdata?