Fråga 2021/22:82 Kriminella klaner

av Ellen Juntti (M)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Parallella samhällen har vuxit fram i Sverige, och detta är mycket oroväckande och farligt för hela Sverige. Släktbaserade kriminella klaner följer egna parallella rättssystem i stället för svenska lagar och regler.

Enligt polisen finns minst 40 kriminella klaner i Sverige som har stort våldskapital, begår grova brott och terroriserar hela bostadsområden.

För ett tag sedan drabbade två klaner samman i Lund, 50–60 män slogs på öppen gata mitt på dagen. Tidigare i år hände samma sak i Hjällbo, och det slutade med en dödskjutning. I dessa klaner gäller hederstänkande och blodshämnd.

Märta Stenevi är jämställdhetsminister i Sverige. Hon har ett stort ansvar när det gäller hederskulturen som innebär att en person blir kontrollerad och begränsad i sitt liv. Oftast gäller detta kvinnor i dessa klaner. Om kvinnorna inte följer klanens regler blir de hotade eller utsatta för våld.

Hederskulturen måste tas på största allvar, men det gör tyvärr inte Märta Stenevi. I en debatt i Sveriges riksdag skojade hon bort allvaret med hederskulturen genom att säga ”Jag tillhör en klan – en väldigt stark, matriarkalt styrd klan. Det är en fantastisk klan”.

Min fråga till statsrådet Märta Stenevi är:

 

Om statsrådet är av uppfattningen att Sverige har ett problem med klan- och hederskulturer, vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att komma till rätta med dem?