Fråga 2021/22:819 European Spallation Source (ESS)

av Mats Persson (L)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

European Spallation Source (ESS), som just nu byggs i Lund, är en forskningsanläggning som har stor betydelse för Skåne, Sverige och Europa. Denna tvärvetenskapliga forskningsanläggning är en forskningsinfrastruktur där forskare från hela världen kommer att studera material och finna resultat som är applicerbara inom läkemedel, energi och materialindustrin. 

ESS är en sameuropeisk forskningsanläggning där 13 medlemsländer bidrar med finansiering, kompetens och teknisk utrustning. Som värdländer har Sverige och Danmark en mycket viktig roll. Det är samtidigt så att vinsterna från forskningsanläggningen kommer att komma de båda länderna till del.

Flera aktörer understryker vikten av att den svenska regeringen nu skjuter till ytterligare 300 miljoner kronor under innevarande år. Detta krävs för att undvika en likviditetskris för ESS som annars kan innebära förseningar och fördyringar i ett senare skede. Det är mycket angeläget att regeringen agerar så snart som möjligt i frågan.

Det är också mycket angeläget och viktigt att regeringen presenterar en plan för ESS för de kommande åren. Denna investering har stor potential för svensk forskning och det svenska näringslivet. 

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av situationen kring ESS?