Fråga 2021/22:817 EU:s vapendirektiv

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

EU-rättslig lagstiftning ska endast vidtas när det krävs att frågan regleras på unionsnivå, vilket inte är fallet med vapenlagstiftningen. I syfte att uppnå likartad lagstiftning i alla länder ser vi kontinuerligt att nationella lösningar på nationella problem hindras och stoppas. Samtidigt som EU genom den fria rörligheten medfört betydande problem med smuggling av illegala vapen, har lösningen blivit försvårande regler för det legala vapenanvändandet. Gång efter gång föreslås revideringar som i olika utsträckning försvårar eller i vissa fall omöjliggör delar av jakten eller sportskyttet.

Den svenska vapenlagstiftningen är fullgod för att tillse erforderlig kontroll av legala vapen. Det bör inte anses förenligt med grundprinciperna om när unionslagstiftning ska användas att EU:s vapendirektiv alltjämt gäller och kontinuerligt uppdateras. Regeringen bör verka för att EU:s vapendirektiv avskaffas, vilket innebär att den nationella kontrollen över vapenpolitiken återtas av riksdagen. I stället har regeringen gång efter annan agerat för att överimplementera direktivet.

Mot denna bakgrund önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 
Avser ministern och regeringen att verka för att EU:s vapendirektiv framöver inte längre överimplementeras i svensk lagstiftning?​