Fråga 2021/22:815 Bostadsfrågan vid ökad anvisning

av Roger Hedlund (SD)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Regeringen vill avveckla EBO på grund av att den försvårat integrationen i Sverige. Att detta ska utredas aviserades via ett pressmeddelande den 11 januari.

I ett uttalande i Aftonbladet från integrations- och migrationsministern samma dag framgick att regeringen utgår från att förslaget skall leda till en jämnare fördelning av ansvaret bland kommunerna. Detta då flera asylsökanden på Migrationsverkets boenden skulle kunna omfattas av anvisning av bosättning i en kommun, i enlighet med bosättningslagen. I uttalandet framgick att det skulle vara positivt att fler kan omfattas av ett planerat mottagande i kommunerna. Detta tog även statsminister Magdalena Andersson upp i riksdagens partiledardebatt den 12 januari.

Att belasta kommunerna med anvisning i högre grad genom att fler migranter ska anvisas till flera kommuner blir svårt för kommunerna, inte minst gällande bostadsunderlag. Även om en större fördelning skulle bli fallet, skulle genom anvisning tvång gälla för mottagande och enligt uttalandet i flera kommuner än i dag.  

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Anser statsrådet att anvisning fortsatt är ett bra verktyg som fungerar bostadspolitiskt, och om inte, vilka initiativ har statsrådet för avsikt att ta inom sitt ansvarsområde?