Fråga 2021/22:812 Besiktning av skjutbanor

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Ansvaret för tillståndsgivning och besiktning av skjutbanor ligger i dag på Polismyndigheten. Givet tidigare tillkännagivande om överförande av vapenfrågorna till en ny jakt- och viltvårdsmyndighet är det lämpligt att även ansvaret för detta överförs – om regeringen faktiskt agerar så som riksdagen instruerat och etablerar en ny myndighet. Regeringens saktfärdiga agerande har jag ställt en annan fråga om.

I sådant fall är en revision av ordningslagen i detta syfte påkallad, vilket skulle leda till en effektivare ärendehandläggning samtidigt som polisiär kompetens frigörs. En utredning om sådant överförande av ansvar bör även beakta huruvida tillfälliga skjutbanor, eller jaktstigar, alls ska omfattas av tillståndsplikt samt om annan aktör, exempelvis skytterörelsen som historiskt haft detta ansvar, ska omhänderta detta.

Mot denna bakgrund önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:


Avser ministern och regeringen att agera för att utreda frågan om huruvida tillfälliga skjutbanor, eller jaktstigar, alls ska omfattas av tillståndsplikt samt om annan aktör, exempelvis skytterörelsen som historiskt haft detta ansvar, ska omhänderta detta?