Fråga 2021/22:808 Auktorisation av skyttesammanslutningar

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

För att en skyttesammanslutning ska få auktorisation från polisen krävs att det är en stabil organisation, att den bedriver skytteverksamhet samt har hög säkerhet. Rekvisitens innebörd, det vill säga kraven på stabil organisation, bedrivande av skytteverksamhet och säker vapenhantering är inte reglerad i lag eller förordning. Regeringen har bemyndigat polisen att meddela föreskrifter om närmare krav. Således kringgår regeringen riksdagens granskning av huruvida de specificerade kraven är väl utformade, ändamålsenliga och huruvida de påverkar Sveriges jakt- och sportskyttar negativt eller ej. Regeringen har tidigare visat sig oförmögen att värna om jakt- och sportskyttar, varför en sådan ordning inte bör tolereras. 

Även remissinstanser såsom Förvaltningsrätten i Uppsala, Naturvårdsverket, Jägarnas Riksförbund och Sveriges Vapenägares Förbund har tidigare ansett att regeringen borde ha redovisat de närmare kriterierna för auktorisation öppet genom lagstiftning.

Sverigedemokraterna anser därför att reglerna om auktorisation av skyttesammanslutningar bör regleras i lag eller förordning och således att polisen ej längre ska vara bemyndigad att meddela föreskrifter för sådan auktorisation. Detta är något vi driver i riksdagen.

Mot denna bakgrund önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:


Avser ministern och regeringen att agera för att reglerna om auktorisation av skyttesammanslutningar ska regleras i lag eller förordning i stället för nuvarande ordning?