Fråga 2021/22:806 Folkhälsomyndighetens hemställan om att om att ta bort krav på negativt test för covid-19 för utländska medborgare

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sedan den 28 december råder mycket stränga regler för att få tillåtelse att som utländsk medborgare få resa till Sverige. Alla utländska medborgare måste visa upp ett intyg som visar att vederbörande har ett negativt provsvar från testning för pågående covid-19-infektion. De stränga reglerna gäller också nordiska medborgare, vilket skapar allvarliga problem för människor i gränsbygd som lever sina liv gränsöverskridande. Reglerna slår också extremt hårt mot gränshandeln och den omfattande besöksnäring i bland annat norra Bohuslän och Dalsland som är mycket beroende av norska besökare. Norge har sedan länge också testkrav vid inresa liksom krav på inreseregistering. Till skillnad från Sverige har dock Norge uppfört testcenter vid de större gränsövergångarna, och om det inte finns en öppen teststation när man passerar en gränsövergång till Norge accepteras att den enskilde gör ett självtest inom 24 timmar. Sverige, däremot, har varken upprättat några testcenter eller gett tillåtelse till användning av självtester likt Norge. Sverige kräver att intyg om negativt testresultat uppvisas vid gränsen. Det betyder i praktiken att den svenska gränsen är stängd för de allra flesta utländska medborgare. 

Med anledning av ovanstående ställde undertecknad den 3 januari en fråga till inrikesministern om huruvida inrikesministern avsåg att ta initiativ till att upprätta testcenter vid de största gränsövergångarna in till Sverige, eller om det är regeringens avsikt att de nya kraven om intyg om negativt resultat från covidtest i praktiken ska innebära att den svenska gränsen för exempelvis många norska medborgare ska vara stängd. Inrikesministern överlämnade min fråga till socialministern, som inte gav något egentligt svar på min fråga. I stället hänvisade socialministern till att Folkhälsomyndigheten den 10 januari till regeringen inkommit med en hemställan om att ta bort krav på negativt test för covid-19 för utländska medborgare. Det ska räcka för utländska resenärer att uppvisa en av delarna i EU:s covidbevis för att få resa in i landet, anser Folkhälsomyndigheten. Undertecknad delar den uppfattningen och anser att det är angeläget att reglerna skyndsamt ändras. Men regeringen har fortfarande inte fattat beslut. Varför är oklart. Klart är att regeringens dröjsmål får allvarliga negativa konsekvenser för människor och företag i gränsbygd. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

När avser ministern och regeringen att fatta beslut om Folkhälsomyndighetens hemställan om att ta bort krav på negativt test för covid-19 för utländska medborgare inom 48 timmar före inresa till Sverige i förordningen (2020:127) om tillfälligt inreseförbud till Sverige och i förordningen (2020:1258) om tillfälligt inreseförbud vid resor från EES-stater och några andra stater till Sverige och ändra tillbaka till de regler som gällde före den 28 december 2021?