Fråga 2021/22:805 Transparens i regeringens pandemihantering

av Dennis Dioukarev (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Enligt en nyhetsartikel i Dagens Medicin den 13 januari 2022 nekas Coronakommissionen att ta del av beslutsunderlag som ingår i regeringens pandemihantering. Underlaget som efterfrågas är sådant som behövs i granskningen av regeringens hantering av coronapandemin.

SD begärde redan i juni 2020 att Coronakommissionen skulle ges förutsättningar att ta del av för granskningen nödvändiga handlingar. Genom att neka kommissionen dessa uppgifter, som är nödvändiga för att granska regeringens pandemihantering, säger sig kommissionen nu vara ”störda och pressade av det faktum att Regeringskansliets agerande har gjort att vi har fått än mindre tid för att fullfölja den uppgift som regeringen har gett kommissionen”.

Oavsett om regeringens intention är att försvåra granskningen eller ej så är det åtminstone det som man uppnått genom sitt agerande. Att regeringen dessutom vägrat låta sig intervjuas i medier om saken väcker ytterligare obesvarade frågor kring regeringens transparens.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är därför följande:

 

Hur avser ministern, mot bakgrund av det som framförs ovan, säkerställa att Regeringskansliet lämnar ut allmänna handlingar i enlighet med offentlighetsprincipen?​