Fråga 2021/22:803 Formuleringen synnerliga skäl i vapenlagstiftningen

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I vapenlagen förekommer sedan 1934 begreppet synnerliga skäl vid bedömningen av tillstånd för vapeninnehav. I juridiska sammanhang utgör formuleringen en stark begränsning av möjligheterna att få tillstånd. I både förarbeten till vapenlagen och i lagtexten framgår dock att det inte är så begreppet ska tolkas i detta sammanhang. I stället innebär begreppet ett sätt att kräva dels en viss uppnådd ålder hos den sökande, dels en uppnådd skjutskicklighet. Trots flera klargöranden från lagstiftaren har detta tolkats på ett mer restriktivt sätt, vilket är olyckligt och gör det svårare för enskilda skyttar att få tillstånd än vad lagstiftaren har avsett.

Således menar vi att begreppet synnerliga skäl bör utmönstras ur den svenska vapenlagstiftningen och ersättas med en tydlig uppräkning av vilka krav som ska ställas.

Mot denna bakgrund önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Avser ministern och regeringen att agera för att begreppet synnerliga skäl ska utmönstras ur den svenska vapenlagstiftningen och ersättas med en tydlig uppräkning av vilka krav som ska ställas?