Fråga 2021/22:80 Fotbollens villkorstrappa

av Angelika Bengtsson (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Äntligen släpptes de sista restriktionerna kopplat till coronapandemin i veckan. Även om vi kunnat gå på fotboll under sommaren så har det varit kraftigt begränsat till ett maxantal i publiken. Men i stället för att glädjas åt att vi återigen kan fylla läktarna med supportrar som har längtat så länge efter just denna dag, har vi fått en irriterad stämning mellan polis, supportrar, klubbar och spelare. Anledningen stavas villkorstrappan.

För att få arrangera en fotbollsmatch krävs det tillstånd från polisen. Tillståndet innefattar ett gäng villkor, som hur många besökare som får släppas in på varje sektion. Om det har varit ordningsstörningar på en match, exempelvis att det har förekommit pyroteknik, så minskar polisen antalet personer på ståplatssektionerna till nästa match.

Det här leder till ett sanktionssystem mot klubbarna som fokuserar på enskilda ordningsstörningar, snarare än på eventuella brister i säkerhetsarbetet. Villkorstrappan drabbar supportrar som inte har gjort sig skyldiga till något brott men som blir av med förköpta biljetter och säsongskortsplatser strax före matchdag.

Polisen hävdar att åtgärderna handlar om säkerhetsläget på arenan. Klubbarna anser att det är felaktigt och att reaktiva bestraffningar inte gör det säkrare att gå på fotboll. Det oklara regelverket försvårar arbetet med att i god tid kunna planera ett säkert evenemang. Villkoren ändras mellan varje match utan att polisen kan förklara orsaker eller bakomliggande resonemang.

Polis och klubbar har olika syn på den så kallade villkorstrappan, vilket skapat en irritation som i längden kommer att förstöra den sunda supporter- och läktarkulturen. Det vore förödande om den kultur som byggts upp under många år skulle gå förlorad. Ett långsiktigt arbete för en positiv stämning på svenska arenor hade gått förlorat bara för att polisen använder sig av ett regelverk som varken är förankrat eller möjligt att förstå.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad kommer statsrådet, som äger ansvaret för Polismyndigheten, att göra för att bidra till att förtroendet mellan polis, supportrar, klubbar och spelare kan återupprättas?