Fråga 2021/22:790 Styrkt identitet som huvudregel för uppehållstillstånd

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I en interpellationsdebatt om utlänningars identitet den 17 december 2021 berördes bland annat huvudregeln om att den sökandes identitet ska vara styrkt för att uppehållstillstånd ska beviljas.

I interpellationsdebatten uttalade statsrådet Anders Ygeman: ”Denna huvudregel ska vi både slå fast och vidareutveckla.” Vidare sa han: ”Jag välkomnar alla åtgärder vi kan göra för att tydliggöra denna huvudregel.” samt ”Jag stänger inte dörren för att återkomma till kammaren med ytterligare åtgärder för att stärka huvudregeln att identiteten ska kunna säkerställas.”

I praktiken vet asylsökande att det sällan krävs att identiteten är styrkt för att uppehållstillstånd ska kunna beviljas. Migrationsverkets siffror om hur många som uppger sig sakna passhandling när de söker asyl är en indikation på detta. Bland dessa asylsökande med oklar identitet är det dessutom många som efter avslag håller sig kvar i Sverige och blir en del av skuggsamhället.

Mot denna bakgrund frågar jag statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka huvudregeln om styrkt identitet för att uppehållstillstånd ska beviljas?