Fråga 2021/22:787 Digitala stämmor i framtiden

av David Josefsson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I maj 2020 infördes en temporär lagstiftning som möjliggjorde för helt digitala bolagsstämmor och stämmor i ekonomiska föreningar. Efter att lagstiftningen förlängdes hösten 2020 kom den att gälla fram till utgången av 2021.

Ungefär samtidigt som lagen slutade gälla tog smittspridningen åter fart, och regeringen valde att genomföra ett antal smittskyddsåtgärder som begränsningar av restaurangers serveringstider och krav på vaccinpass vid olika evenemang.

Regeringen har dock valt att inte förlänga möjligheten att genomföra helt digitala stämmor. Detta trots att bland annat Svenskt Näringsliv vid upprepade tillfällen uppvaktat regeringen och bett om en sådan möjlighet. Det har också höjts röster om att permanenta möjligheten till digitala stämmor. Detta med hänsyn till smittspridningen men också till att det av ekonomiska och miljömässiga skäl kan vara mer fördelaktigt att hålla digitala stämmor.

I mars förra året ställde jag en skriftlig fråga till ministern om han var beredd att tillsätta en utredning för att ta fram en permanent lagstiftning kring digitala stämmor. Ministern hänvisade då till att det inom Justitiedepartementet skedde en utvärdering av reglerna, där bland annat frågan om möjligheten att införa permanenta regler om digitala stämmor ingår. Som ett led i arbetet hade departementet bjudit in berörda företag, organisationer och myndigheter till samråd.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Är ministern beredd att nu tillsätta en utredning för att ta fram permanent lagstiftning om digitala stämmor?