Fråga 2021/22:768 Möjlighet till digitala bolagsstämmor

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den 12 januari uttalade sig justitie- och inrikesministern till Dagens industri om att regeringen i dagsläget inte ser behov av att möjliggöra digitala bolagsstämmor.

Redan den 20 december 2021 ställde jag en skriftlig fråga till ministern, Bolagsstämmor i förvärrat pandemiläge (skriftlig fråga 2021/22:677), om ministern snarast kommer att se till att lagstiftningsarbete sker för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor under rådande pandemiläge. Svaret var att ministern inte avsåg att förlänga lagen men skulle följa utvecklingen noga och skulle komma att vidta åtgärder om det bedömdes nödvändigt.

I maj 2020 infördes tillfälligt möjliggörande av digitala bolagsstämmor på grund av omständigheterna under pandemin. Att man nu inte vill möjliggöra detsamma är anmärkningsvärt på flera sätt. Regeringen sätter in kraftiga restriktioner för många berörda instanser, näringsliv och medborgare. Samtidigt vill man inte möjliggöra digitala bolagsstämmor, vilket innebär svårigheter för näringslivet. Hela samhället och näringslivet använder i allt större utsträckning digitala lösningar, till följd av pandemin och säkerhetsåtgärder. Det går att generellt ifrågasätta hanteringen av pandemin, när, hur och på vilka sätt restriktioner sätts in. Samtidigt bör under alla omständigheter förenklingar, möjligheter och underlättande för bolag användas så att näringslivets verksamheter kan bedrivas på bästa möjliga sätt. Det bör inte utgöra ett hinder att underlätta digitala bolagsstämmor även våren 2022. Det finns all anledning att skapa möjlighet för detta liksom tidigare i pandemin. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern att skyndsamt föreslå möjlighet till digitala bolagsstämmor, och om inte – av vilken orsak?