Fråga 2021/22:76 Kreditgivares ansvar

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Finansinspektionen meddelade nyligen att man avser att förtydliga sin tolkning av kreditgivares ansvar vid långivning och kreditprövning. Syftet är att genom vägledning begränsa långivningen till dem som inte borde ha beviljats lån och att motverka problemen med överskuldsättning.

Överskuldsättningen och den ökande skuldsumman är ett stort problem. Detta inte minst i gruppen unga personer, där en inte obetydlig andel av alla lån hamnar hos inkasso. Okontrollerad konsumtion på kredit leder till problem för både individen, samhället och borgenärer.

Tillräckliga uppgifter ska tas in vid kreditprövning. Det gäller sysselsättning, inkomst, utgifter, skulder, eventuella borgensåtaganden och betalningsförmåga som den tänkte låntagaren har. Finansinspektionen förväntar sig att företagen följer råden. Samtidigt har myndigheter tidigare rapporterat om att det förekommer problem kring kreditprövning och att den inte alltid görs grundligt.

Sverigedemokraterna menar att förtydligade råd inte räcker. Vi föreslår i ett nytt åtgärdspaket mot överskuldsättning att Finansinspektionens och Konsumentverkets allmänna råd om vad som bör kontrolleras kring konsumentkrediter ska bli tvingande. Detta för att kontrollerna ska bli verksamma. Utgångspunkten ligger i den senaste tidens debatt i ämnet överskuldsättning, där Konsumentverket, Kronofogdemyndigheten och Finansinspektionen lyft upp problematik och behov. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Avser statsrådet att tillse att Finansinspektionens råd om kreditgivares ansvar ska gälla som regel, och hur kan detta i så fall införas?