Fråga 2021/22:759 En ny könstillhörighetslag

av Barbro Westerholm (L)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

En utredning har genomförts med förslag om ersättning av den lag (1972:119) vi har om könstillhörighet. Lagrådsremiss har presenterats hösten 2021, vilket framgår av ett pressmeddelande den 21 november 2021.

I lagrådsremissen finns förslag om två nya lagar innebärande modernisering av lagstiftningen och möjlighet för transpersoner att få mer makt över sina liv, sina kroppar och sin identitet. Här föreslås att processen för ändring av det kön som framgår av folkbokföringen skiljs från processen för kirurgiska ingrepp i könsorganen.

I samband med regeringsförklaringen vid riksdagens öppnande 2021 bibringades vi information om att ändring av folkbokföringen skulle genomföras under innevarande riksdagsår. Dock återfinns ingen proposition om detta i den propositionslista som nu presenterats för våren 2022.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

När är en proposition om ändring i lagen om könstillhörighet i folkbokföringen och den lag om kirurgiska ingrepp i könsorganen som aviserats att förvänta, och vilka är skälen till fördröjningen?