Fråga 2021/22:752 Kommunalt veto och energiförsörjning

av Lotta Olsson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Det kommunala självstyret har en stark ställning i den svenska lagen. Kommunerna äger själva rätt att planera var man får bygga bostäder men också vindkraftverk. Detta har tjänat demokratin väl och innebär att de lokala företrädarna för folket har rätt att besluta om byggärenden.

Nu hörs i debatten från företrädare för vissa partier att denna lagreglering bör förändras. Man motiverar detta med att man annars inte kan få fram tillräckligt många platser att bygga vindkraftverk på.

Samtidigt som detta debatteras finns också ett ständigt återkommande mantra, nämligen att den svenska energipolitiken i dag skulle vara kostnadsneutral samt att regelverken skulle vara neutralt för de olika kraftslagen.

Om regeringen överväger att se över lagstiftningen för den kommunala beslutanderätten för vindkraft, avser regeringen på samma sätt att se över lagstiftningen som reglerar kärnkraften? Det skulle i så fall gälla frågan om var den får placeras och respektive kommuns beslutanderätt.

Min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson lyder:

 

Avser justitie- och inrikesministern att se över lagstiftningen när det gäller den kommunala vetorätten vad avser vindkraftverk, och kommer i så fall också etableringen av framtida kärnkraftverk att innefattas av detta?