Fråga 2021/22:746 Tjänstekort för poliser i yttre tjänst

av Jörgen Berglund (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den grova brottsligheten och otryggheten breder ut sig i hela Sverige, och särskilt utsatta har poliser i framför allt yttre tjänst blivit. De grovt kriminella hotar poliser, ibland på ett subtilt sätt genom att med hjälp av polisens tjänstekort ta reda på var polisen bor, var hens barn går i skolan och så vidare. Det är ganska lätt att ta reda på fakta om en polis genom efternamnet, som bland annat finns på polislegitimationen. Det här är inte bara ett hot mot den enskilda polisen utan också mot hela vår rättsstat.

I dag finns möjligheten att utfärda helanonyma så kallade särskilda tjänstekort i vilka namnet ersätts av ett tjänstenummer. Tjänstenumret är knuten till en enskild polis och kan vidimeras och identifieras hos Polismyndigheten. Men sådana kort får i dag bara utfärdas för personer vars arbetsuppgifter innebär en påtaglig risk för att hen eller någon närstående utsätts för hot eller våld. Det här borde ändras så att grundregeln borde vara ett tjänstekort som innehåller ett tjänstenummer utan namn för alla poliser. När väl hotet kommit är det annars redan för sent.

Jag kan konstatera att även polisens fackförbund Polisförbundet är av åsikten att poliser i yttre tjänst bör ha helt anonymiserade legitimationer. Brottsligheten finner ständigt nya vägar som vi som samhälle måste stå upp mot gemensamt. De som ytterst skyddar vårt samhälle mot brottsligheten är våra poliser, och vår uppgift måste vara att ge dem bästa möjliga förutsättningar att utföra sitt arbete.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder som underlättar för alla poliser i yttre tjänst att få tjänstekort utan namn och personnummer?