Fråga 2021/22:739 Underhållsskulden i va-systemet

av Betty Malmberg (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Det svenska systemet för vatten och avlopp (va-systemet) har stora behov av förbättringar. Enligt branschorganisationen Svenskt Vattens analys av investeringsbehoven för perioden 2020–2040, som publicerades i slutet av 2020, är prognosen 23 miljarder kronor per år under perioden. Förra året fick vi även tydliga exempel på den påfrestning på va-systemet som extrema väderfenomen kan innebära för kommuner.

För att vända utvecklingen med den växande underhållsskulden i va-systemet – och för att skapa utrymme för nya investeringar – behöver politiken anlägga en helhetssyn på samhällsplaneringen, ta sikte på att skapa incitament för att åtgärda bristerna, undanröja hinder för framför allt kommunala investeringar samt se till att investeringar sker där de gör mest nytta.

En samlad bild av statusen för Sveriges va-system och de investeringar som krävs saknas dock. Det står i kontrast till hur annan infrastruktur, till exempel vägnätet, behandlas.

Med hänvisning till det ovanstående vill jag ställa följande fråga till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att komma till rätta med den underhållsskuld som kännetecknar landets va-system?