Fråga 2021/22:736 Fler kärnkraftsreaktorer

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Enligt 17 kap. 6 a § miljöbalken får det finnas högst tio kärnkraftsreaktorer i Sverige. Detta är en olycklig formulering och ett olyckligt gränsvärde, då det i princip hindrar den nya tekniken med små modulära reaktorer (SMR) att växa fram. Lagen är på så sätt inte teknikneutral och måste ändras för att inte hindra framväxt av den nya generationens kärnkraftsanläggningar. Under partiledardebatten (den 12 januari 2022) framhöll statsministern att det är fritt fram att investera i kärnkraft. Men detta stämmer ju inte med tanke på den begränsning som föreligger i miljöbalken. Statsministerns uttalande visar därför på en dålig kännedom om den nya tekniken.

Elproduktion via SMR-anläggningar erbjuder ett betydelsefullt fossilfritt energitillskott i en alltmer elintensiv framtid. Att anläggningarna dessutom genererar planerbar energi gör dem än viktigare. Men eftersom de sett per anläggning inte producerar lika mycket energi som dagens har regleringen i miljöbalken en kraftfullt hämmande effekt på långsiktiga investeringar i den nya tekniken. Därmed begränsas också intresset för svenska aktörer att satsa på denna hållbara energikälla. Begränsningen på tio reaktorer måste därför tas bort.

Med hänvisning till det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att begränsningen av antalet reaktorer inte ska stoppa investeringar i den nya generationens kärnkraftsanläggningar?