Fråga 2021/22:735 Kriminalisering av kränkande språkbruk mot poliser

av Katja Nyberg (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

”Släpp mig för helvete, jävla snutfitta! Du rör mig inte! Era jävla horungar, jag ska knulla din mamma! Ni talar inte om för mig vad jag ska göra eller inte!” Harangen av svordomar, könsord och nedlåtande tillmälen fortsätter i en strid ström.

Detta är en händelse tagen ur polisens vardag vid ett bråk på en skolgård. Den är tyvärr inte ens vidare uppseendeväckande eller ovanligt förekommande. Att i dag bli respekterad i sin yrkesutövning är tyvärr inte längre någon självklarhet, oavsett om man arbetar som polis, brandman, ambulansförare eller lärare.

I dag finns inget utrymme för rättsliga åtgärder när poliser bemöts illa verbalt. Polisen har inte möjlighet att utfärda en ordningsbot för att någon vräker ur sig all världens okvädingsord mot dem. Poliser ska tåla och ta det samt förväntas samtidigt visa lugn, professionalitet och respekt mot personer som i princip kan säga och kalla poliser för vad de vill utan någon rättslig konsekvens.

För att polisen ska kunna utföra ett bra arbete är det viktigt att medborgarna känner respekt och tolerans gentemot polisen och deras arbetsuppgifter.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att poliser ska behöva utstå verbala kränkningar, eller avser ministern att vidta åtgärder för att sådana kränkningar ska kriminaliseras?