Fråga 2021/22:708 Översyn av terminssystemet

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Dagens system med två terminer och långa sommarlov ställer till det för barn och familjer. Barn från tuffare socioekonomiska förhållanden är de som drabbas värst av dagens system med ett långt sommarlov. Många barn i Sverige får mycket stimulans på sommaren; de har familjer att vara lediga med, kanske har de närhet till böcker och får åka på kollo. Men andra sitter hemma, är passiva eller spelar dataspel. Det är inte alla kommuner som möter upp dem med en öppen förskola eller tillgängligt fritis. Det är en stress för dagens föräldrar, inte minst de som är ensamstående, att räcka till för barnen på deras skollov.

Internationell forskning visar dessutom att barn tappar i sin utveckling under långa sommarlov. Det finns olika förslag om att utreda möjligheterna med att i grunden förändra den svenska skolan och införa ett system med tre terminer i stället för dagens två. Ett gott exempel kan vara det brittiska systemet. Där sträcker sig höstterminen från september till mitten av december, vårterminen från januari till påsk och sommarterminen från påsk till mitten av juli. Mellan dessa finns ett par veckors ledighet vardera.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Avser statsrådet att se över möjligheterna med att i grunden förändra den svenska skolan och införa ett system med tre terminer i stället för dagens två?