Fråga 2021/22:703 Nedtagna trygghetskameror i utsatta områden

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson har återkommande påstått sig vilja vidta en rad brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder. Mot bakgrund av detta har också ett antal förslag presenterats, där vi bland annat sett hur man dammat av mångåriga SD-satsningar, förslag som tidigare klart och tydligt har avfärdats av S-regeringar. Morgan Johansson har även plötsligt börjat tala sig varm om användandet av trygghetskameror i utsatta områden, vilket välkomnas av alltifrån dem som arbetar inom rättsväsendet till brottsoffer och laglydiga människor som bor i dessa områden. Det finns således få skäl till att inte verka för fler av dessa.

I min hemkommun Nacka ser vi dock hur trygghetskameror i Fisksätra, ett område som nyligen har klassats som utsatt, monterats ned bara ett halvår efter att de sattes upp. Kamerorna, som möjliggjorde för polisen att följa utvecklingen i området live i sina mobiltelefoner, skulle bland annat bistå i kampen mot den öppna droghandeln men sattes upp efter en omfattande våldsvåg i området. De hade dessutom en tydlig trygghetsskapande effekt, vilket vi får läsa om i tidningen Mitt i Nacka-Värmdö, som intervjuat boende i området.

Tajmingen för när dessa kameror monterades ned är som bekant inte helt optimal. Som svar på varför detta skett anger polisen för tidningen Mitt i att de kameror som satts upp behövs på annan plats. Det rör sig således om resursbrist hos polisen, vilket är extra oroväckande mot bakgrund av de förhållandevis låga kostnader som det rör sig om samt vilken skillnad kamerorna gör i Fisksätra.

I statsbudgeten från SD, M och KD satsas det 300 miljoner kronor på fler trygghetskameror, vilket naturligtvis kommer att bidra. Det ändrar dock inte faktumet att regeringen för en gångs skull också måste visa prov på att själva agera.

Mot bakgrund av detta önskas justitie- och inrikesminister Morgan Johansson svara på följande fråga:

 

Vad avser ministern att göra för att trygghetskameror inte ska monteras ned i utsatta områden, och kan vi förvänta oss åtgärder mot bakgrund av de uppgifter som framkommit?