Fråga 2021/22:702 Migrationsverkets verksamhet

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Regeringen har under många år riktat kritik mot regelverket för arbetskraftsinvandring och att arbetskraftsinvandrare tvingas arbeta under villkor som inte överensstämmer med de villkor som legat till grund för arbetstillståndet. 

Nuvarande lagstiftning innehåller en straffsanktionerad uppgiftsskyldighet för arbetsgivare till en utlänning som beviljats arbetstillstånd enligt 6 kap. 2 § första stycket utlänningslagen att på begäran av Migrationsverket lämna skriftlig uppgift om de villkor som gäller för utlänningens anställning. Uppgifterna ska lämnas på heder och samvete; se 6 kap. 6 b § utlänningsförordningen.

Genom att uppgifterna ska lämnas på heder och samvete blir bestämmelserna om osann eller vårdslös försäkran i 15 kap. 10 § brottsbalken tillämpliga.

Av lagrådsremissen Förbättrade regler om arbetskraftsinvandring framgår bland annat att Migrationsverket emellertid inte gjort några sådana systematiska kontroller. Vidare skriver regeringen: ”Regeringen vill även understryka vikten av att Migrationsverket, till skillnad från i dag, också genomför kontrollerna. En sådan styrning av myndigheten kan åstadkommas på annat sätt än genom lag.”

Att denna viktiga del i Migrationsverkets verksamhet inte framhållits i regleringsbrevet till myndigheten är ytterst anmärkningsvärt.

Mot denna bakgrund frågar jag statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att Migrationsverket framgent använder befintliga möjligheter för att motverka missbruk av regelverket för arbetskraftsinvandring?