Fråga 2021/22:698 Dialogen med Danmark innan beslutet om inreseförbud

av Rasmus Ling (MP)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Tisdagen den 16 mars 2021 var det en särskild debatt i riksdagen om gränshinder inom Norden och situationen i gränsregionerna, mot bakgrund av det som skett under pandemin, med hastigt uppkomna gränshinder och undermåligt samarbete. Statsrådet Anna Hallberg företrädde då regeringen och avslutade sitt inledningsanförande med följande:

”Just därför har jag för mina nordiska kollegor presenterat ett förslag på en modell som ålägger oss ett mycket tydligare gemensamt ansvar för våra gränsregioner. Vi måste få en bättre dialog och en bättre samordning innan beslut. Vi måste gemensamt förutse negativa konsekvenser och hantera dessa. Vårt nordiska samarbete måste vara bättre rustat för att hantera kriser här och nu och i framtiden.”

Två dagar innan julafton 2021, den 22 december, införde regeringen krav på negativt covidtest för inresa till Sverige. Beslutet gällde omedelbart och fick naturligtvis svåra konsekvenser för pendlare och andra resande. Bilköerna på Öresundsbron blev kilometerlånga, och situationen på tågen blev kaotisk.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Hur skedde dialogen och samordningen med Danmark innan beslutet om inreseförbud till Sverige fattades?