Fråga 2021/22:695 Hemlösa äldre och fattigpensionärer

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den helt ideella föreningen Vid din sida fick sin början 2016 då föreningens grundare fick syn på en äldre man som letade tomburkar. Det blev startskottet för hennes arbete för hemlösa pensionärer och fattigpensionärer. Man startade upp med soppkök några dagar i veckan då man också delade ut mat, kläder och hygienartiklar.

År 2019 hölls en stor demonstration för äldre hemlösa och fattigpensionärer. Vid det tillfället lämnades en diger namninsamling till Stefan Löfven, och föreningen hoppades på ett bidrag till det arbete man lade ned. Ett arbete som är kommunens ansvar, men där kommunerna av olika orsaker inte tar det ansvaret.

I september 2020 kunde man genom sponsorer och frivilliga krafter öppna en gård för gruppen i Kärrtorp. Hit kan de äldre komma för att få mat, kläder och kaffe, bli klippta, få fotvård och plåstras om. Nu kan man också hålla öppet fem dagar i veckan. Att bara få vila, sköta sin hygien och sova i en säng en natt och slippa känna sig otrygg och utsatt är mycket värt. Många försöker annars sova på bänkar, i tunnelbanan och på bussar, där man löper risk att blir rånad på det lilla man har. Föreningen har också hjälpt till så att personer kunnat få bostäder. Man köper också SL-kort, som delas ut. Man hjälper till med det mesta, där man har möjlighet.

I år öppnades en gård i Göteborg av föreningen där man avser att ha samma upplägg som på gården i Kärrtorp. Allting drivs av insamlade medel, frivilliga krafter och företag som hjälper till gratis. Eldsjälar som är glada att kunna göra skillnad för människor som är så utsatta. Samtidigt anser de att det är skrämmande att det behövs, det arbete som faktiskt är utlagt på stat och kommun och ingår i samhällskontraktet.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att minska antalet hemlösa äldre och fattigpensionärer som tvingas förlita sig på ideella krafter?