Fråga 2021/22:686 Opinionsbildning inom biståndet

av Helena Storckenfeldt (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Enligt en ny rapport från Sida vill över en tredjedel av det svenska folket minska eller helt avskaffa det svenska biståndet. Sidas generalsekreterare Carin Jämtins svar på detta är att siffrorna skulle se väldigt annorlunda ut om folket fick ta del av mer information om biståndets nytta. Hon hävdar i en intervju att det är viktigt att fortsätta informera om biståndet och att det går att göra skillnad. Rapporten visar även att svenska frivillighetsorganisationer anses vara den mest effektiva kanalen för bistånd. Svaret som ges på detta är att ”det vi behöver bli bättre på är att berätta att det ofta faktiskt finns statliga Sida-medel med i de här insatserna”.

Att lägga biståndsmedel på opinionsbildning hemma i Sverige gör även att mindre resurser går till det som är tänkt, nämligen att minska fattigdom och förtryck i världen.

Mot bakgrund av det som har framförts vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Anser statsrådet att det är Sidas uppgift att informera så att opinionen förändras i någon riktning, och har statsrådet för avsikt att ta några initiativ med anledning av det som har framförts?​