Fråga 2021/22:685 Sveriges säkerhetspolitiska relation till Storbritannien

av Pål Jonson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Storbritannien är viktigt för Europas säkerhet. Landet besitter en stark militär förmåga och har en stor diplomatisk tyngd utifrån sitt täta samarbete med USA och sina kontakter med det brittiska samväldet. Storbritannien och Sverige delar en djup värdegemenskap och har ett starkt samarbete på det försvars- och säkerhetspolitiska området.

Det brittiska utträdet ur EU har dock gjort att det inte längre finns samma täta dagliga dialog inom försvars- och säkerhetspolitiken med Storbritannien som när de var en del av Europeiska unionen.

Det är viktigt för både Sverige och Europa att det även efter brexit går att bibehålla samarbetet med Storbritannien. Av denna anledning fördes diskussioner inom ramen för Försvarsberedningen kopplat till om man skulle utvidga den svenska solidaritetsförklaringen till att även innefatta Storbritannien efter att landet lämnat Europeiska unionen.

Dock skulle utfallet av brexitförhandlingarna inväntas innan beslut kunde fattas. Tyvärr blev det en hård brexit inom det säkerhets- och försvarspolitiska området, vilket i sak innebär att den svenska solidaritetsförklaringen i dag inte innefattar Storbritannien. Storbritannien innefattas inte heller av artikel 42.7 i fördraget om Europeiska unionen.

I en debatt som jag hade med försvarsminister Peter Hultqvist den 23 mars 2021 sa försvarsministern att gällande frågan om säkerhetspolitisk solidaritet pågår en dialog mellan länderna som han inte ville föregripa. Nu har det gått snart nio månader sedan den debatten, och det är fortsatt oklart om regeringen vill gå vidare med arbetet att inkludera Storbritannien i den svenska solidaritetsförklaringen.

Den 9 december 2021 hade Peter Hultqvist en pressträff med sin brittiska motsvarighet Ben Wallace när denne var på besök i Sverige. De båda publicerade även en gemensam debattartikel i samband med besöket.

Av pressträffen och artikeln framgår att det finns en avsikt att fördjupa det försvarspolitiska samarbetet, men det framgår inte om det finns några konkreta planer på att utvidga den svenska solidaritetsförklaringen till att innefatta Storbritannien eller på något annat sätt fördjupa den säkerhetspolitiska solidariteten.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vad är status när det gäller säkerhetspolitisk solidaritet mellan Sverige och Storbritannien, och avser ministern att ta några initiativ i frågan?