Fråga 2021/22:679 Sveriges samlade insatser i Afghanistan

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det meddelas nu att den svenska evakueringsinsatsen i Afghanistan är avslutad. Därmed stängs ett kapitel som inleddes med talibanernas snabba frammarsch och maktövertagande. Den tidigare Kabulregeringen föll likt ett korthus. Från svensk sida har sagts att tiden i Afghanistan ska granskas och utvärderas. Utöver sedvanliga procedurer kring den militära insatsen har önskemål från flera riksdagspartier framförts om en bredare och djupare analys; ett komplement till den granskning den tidigare riksdagsledamoten Tone Tingsgård gjorde i fråga om de första inledande åren 2002–2014 som överlämnades 2017. Till detta kommer den granskning som sker inom ramen för konstitutionsutskottets arbete.

Ett bredare perspektiv än det rent militära är nödvändigt. Det finns skäl att granska de civila inslagen och biståndet samt försöken till institutionsuppbyggnad och antikorruptionsarbetet. Från UD har tidigare sagts att det öppnas för en bredare ansats. Några beslut om en granskning, dess inriktning eller tidsramar har ännu inte getts.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att tillsätta en bredare utredning om Sveriges samlade insatser i Afghanistan, inklusive det civila och bistånd samt tänkt tidsram för densamma?